Insecten op je bord


Wanneer insecten op grote schaal gegeten worden dan zou dit veel minder belastend zijn voor het milieu en vlees niet langer één van de meest milieu belastende onderdelen van onze voeding zijn.

Wereldwijd worden er ongeveer 1400 verschillende soorten insecten gegeten, niet alleen in de tropen, maar ook in landen als China en Japan. In Europa worden insecten niet meer gegeten, maar de Grieken en Romeinen bijvoorbeeld aten ze nog wel. Insecten zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met rund- en varkensvlees. Insecten zijn hoogwaardig voedsel rijk aan eiwitten met een hoge verteerbaarheid.

Insecten bevatten essentiële aminozuren en vetzuren, ijzer en vitamine A, B2 en D. Naast de goede voedingseigenschappen bezitten insecten een zachte smaak (notensmaak).

In de tropen is gebrek aan micro-nutriënten zoals ijzer, een belangrijke factor in ondervoeding. Ter verbetering van deze situatie wordt de aandacht vaak gericht op de introductie van groenten in het voedingspatroon. In vlees zitten echter veel meer voor de mens opneembare micronutriënten als in groenten. Dit geldt ook voor insecten. Omdat insecten een geaccepteerde voedselbron zijn en veel goedkoper kunnen worden geproduceerd dan bijvoorbeeld runderen, verdienen eetbare insecten veel meer aandacht van internationale hulpprogramma’s gericht op ondervoeding in ontwikkelingslanden.

Bron: Arnold van Huis, TU Wageningen

 

Advertenties